Soorten dakgoten: wat moet u weten | Gootlek
HomeSoorten dakgoten: wat moet u weten

Meer informatie

Op deze pagina proberen wij u zo volledig mogelijk te informeren over dakgoten. We geven antwoord op de volgende vragen:
  • Welke soorten dakgoten zijn er?
  • Wat voor materialen worden er gebruikt?
  • Wat te doen bij een lekkage?
  • Wat kan Gootlek.nl voor u betekenen?

 

HIGHLIGHTS
  • UV bestendige EPDM rubber
  • Dakgoot tot aan de rand dicht
  • Voor elk type dakgoot een oplossing
  • Renovatie mogelijk in bijna alle materialen
Types

Welke dakgoten zijn er?

Een groot deel van de woningen met hellende daken in Nederland hebben een dakgoot. Er zijn verschillende dakgoten met elk hun eigen kenmerken.

Hieronder een lijst met soorten dakgoten:

  • Bakgoot
  • Mastgoot
  • Zakgoot
  • Kilgoot
  • Verholen goot

Bakgoot

Een bakgoot is de meest voorkomende dakgoot. Deze goot hangt onderaan de hellende kant van een dak en heeft een rechthoekige vorm. De bakgoot is onder te verdelen in twee soorten. De eerste soort is voorzien van een houten of kunststof afwerking aan de buitenkant. Bij lekkage zal deze afwerking gaan rotten of verkleuren. Daarom is het belangrijk om dit te voorkomen door op tijd een renovatie te doen. De andere soort bakgoot hangt in beugels van metaal of kunststof. Misschien bij deze soort ook iets zeggen over renovatie (of juist duurzaamheid)

Het materiaal van een bakgoot kan zijn: zink, koper, aluminium, gietijzer, PVC of polyester. De levensduur van een zinken bakgoot ligt ergens tussen de 25 en 35 jaar. Zinken bakgoten zijn uitstekend geschikt voor het renoveren met EPDM rubberfolie. Kunststof dakgoten van PVC of polyester daarentegen kunnen niet worden gerenoveerd met onze EPDM!

Mastgoot

Een mastgoot lijkt veel op een bakgoot die niet is afgewerkt met hout of kunststof aan de buitenkant. De vorm is rond, in tegenstelling tot de rechthoekige vorm van de bakgoot. Een andere naam voor deze goot is hanggoot.

De materialen die gebruikt worden bij mastgoten zijn: zink, koper, aluminium of PVC. De levensduur van een zinken mastgoot ligt ergens tussen de 25 en 40 jaar. Zinken mastgoten zijn uitstekend geschikt voor het renoveren met EPDM rubber folie. Kunststof dakgoten van PVC of polyester daarentegen kan niet worden gerenoveerd met onze EPDM!

Zakgoot

Een zakgoot zit tussen twee hellende daken. Deze goot loopt horizontaal tussen de hellende daken. Doordat de zakgoot het hemelwater van twee daken te verwerken krijgt komen hier grote hoeveelheden water door. De goot is daarom vaak een stuk breder dan de normale bak- of mastgoot. Wanneer de zakgoot lek is, zal er direct een lekkage in de woning ontstaan. Dit omdat de goot vaak boven de scheidingsmuur van twee woningen zit. Goed onderhoud is dus van groot belang om lekkage en schade binnen in de woning te voorkomen.

Een zakgoot is meestal van zink. Het zink zit vaak hoog onder het dakbeschot van de hellende daken. Hierdoor is het lastig te renoveren met nieuw zink. Renovatie met EPDM is een ideale uitkomst. De renovatie met EPDM is een stuk makkelijker omdat het bestaande zink kan blijven zitten.

-stukje toevoegen: “Lees hier meer over EPDM rubberfolie.” (verwijzen naar pagina).

Het schoonhouden van de goot is ook van groot belang om te voorkomen dat de afvoer verstopt raakt. Wij raden aan om deze goot minimaal twee keer per jaar schoon te maken. De levensduur van de zakgoot zal ergens liggen tussen de 20 en 35 jaar. Dit is afhankelijk van de werkwerking, dikte van het zink en soort dakafwerking (dakpannen). Zinken zakgoten zijn uitstekend geschikt voor het renoveren met EPDM rubber folie.

Kilgoot

Een Kilgoot zit net als de zakgoot tussen twee hellende daken. Het grote verschil is dat de dakgoot diagonaal naar beneden loopt. Over het algemeen zijn deze goten van zink gemaakt. Een zinken kilgoot is goed te renoveren met EPDM. Al komt er meer bij kijken, omdat de panlatten en het dakbeschot vaak zijn aangetast door opspattend water. Dit brengt extra kosten met zich mee. De gemiddelde levensduur van een zinken kilgoot zal liggen tussen de 30 en de 50 jaar.

Verholen goot

Een verholen goot is een goot die verborgen ligt onder de pannen, zodat het niet zichtbaar is. Dit wordt vaak toegepast bij de afwatering van dakkapellen. Dan zorgt de verholen goot ervoor dat het water verborgen onder de pannen weg kan van de dakkapel.

Heeft u een van de bovenstaande dakgoten en zijn deze toe aan renovatie? Vraag dan eenvoudig een vrijblijvende uitbereide offerte aan voor dakgootrenovatie met EPDM rubberfolie.

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan, en ontvang de offerte incl. luxe folder en monsterstukje.

 

Resitrix SK / MB EPDM
Materialen

Wat voor materialen worden er gebruikt bij dakgoten?

Dakgoten zijn er in alle soorten en maten. In het verleden zijn er veel verschillende producten gebruikt voor het afvoeren van water in de vorm van een dakgoot. Maar we kunnen in Nederland wel stellen dat het grootste gedeelte van de goten gemaakt is van zink.

Hieronder vind u een lijst met de meest gebruikte materialen voor de toepassing van dakgoten:

  • Zink
  • Koper
  • Gietijzer (DRU goot)
  • EPDM rubber
  • PCV/Polyester
  • Aluminium
  • Bitumen

Dakgoot van zink

Zinken dakgoten zijn de meest voorkomende dakgoten. Zink wordt al meer dan 100 jaar toegepast in de goot. Zink is een stevig metaal, het is vorstbestendig en heeft een relatief lange levensduur. De levensduurverwachting van zink is de laatste decennia wel veranderd. 30 jaar geleden werd er dikker zink gebruikt dan tegenwoordig. Ook is bewezen dat het zink van tegenwoordig andere metalen bevat. Deze worden toegevoegd in het productieproces. De levensduur van zink zal afhangen van meerdere factoren.

  • Dikte van het zink.
  • Vakmanschap van de verwerker van zink.
  • Soort dakbedekking (beton pannen zorgen voor meer slijtage van het zink).
  • Weersinvloeden (weerkant kent een lagere levensduur).

Dakgoot van koper

Koperen dakgoten worden vaak toegepast bij rieten daken. Dit omdat koper bestand is tegen de zuren die uit het riet komen. Door de luxueuze uitstraling van een koperen goot wordt het ook vaak toegepast bij villa’s en herenhuizen. Een koperen dakgoot is duurzamer  dan een zinken dakgoot. Echter is de verwerking vergelijkbaar met zinken dakgoten. Hierdoor is de kans op lekkage op de lasnaden groter en is het dus van groot belang voor de levensduur van de koperen goot dat het door een vakman wordt gemaakt. Houd er bij een koperen goot wel rekening mee dat deze in de loop der jaren groen gaat uitslaan. Koper kan uitstekend worden gerenoveerd met EPDM rubberfolie. Ook bij rieten daken, omdat EPDM bestand is tegen de zuren van het riet.

Dakgoot van gietijzer

Dit materiaal komt niet heel veel voor. Het is een product uit de eerste helft van de vorige eeuw. De lassen zitten aan elkaar d.m.v. bouten en moeren, deze zijn ook zichtbaar in goot. De goot is vaak zeer roestig van binnen. De DRU was een van de fabrieken die dit produceerden. Een gietijzeren dakgoot is bijna niet te repareren met een metaal. Renovatie met EPDM is wel mogelijk, echter is dit veel arbeidsintensiever dan een dakgootrenovatie van een zinken of koperen dakgoot.

EPDM dakgoot

Dakgoten van EPDM zijn er in twee varianten. EPDM kan worden toegepast als renovatie van een bestaande dakgoot. Maar EPDM kan ook heel goed worden toegepast bij nieuwe dakgoten. Echter is er voor het bekleden van nieuwe dakgoten wel een getimmerde dakgoot voor nodig.

Als randafwerking kan een zinken kraal worden gemonteerd om alsnog die klassieke uitstraling te krijgen. Wanneer de EPDM goed is verwerkt heeft deze een levensduurverwachting van 50 jaar. EPDM is een product dat zeer goed bestand is tegen alle verschillende weersinvloeden.

Voor meer informatie over EPDM klikt u hier.

Dakgoot van PVC/polyester

De goedkoopste dakgoten zijn van PVC of polyester. Deze worden vaak toegepast bij bijgebouwen zoals tuinhuisjes of schuren. De prijs is een stuk lager dan andere materialen, maar de levensduur ligt ook vele malen lager. Ook is het repareren van een PVC of polyester goot zeer moeilijk. Het beste is dan om gelijk het hele stuk te vervangen. PVC/polyester kan niet worden gerenoveerd met onze EPDM.

Aluminium dakgoot

Aluminium is een redelijk nieuw materiaal dat gebruikt wordt als dakgoot. De dakgoot wordt vaak als één geheel aangebracht. Dit betekent dat er geen lasnaden zijn zoals met zink of koper. Echter zijn de details van een aluminium dakgoot vaak van kunststof die er in is gekit met een siliconen kit. Dit zorgt voor een kritiek punt in de dakgoot. Door de kunststof details van een aluminium dakgoot is het lastig om te renoveren met EPDM.

Bitumen dakgoot

Heel af en toe wordt er gebruik gemaakt van standaard bitumen (dakleer) bij het maken van een dakgoot. Dan worden er stukken bitumen ingebrand in een houten bak. Vaak is dit afgewerkt met een daktrim. De levensduur van deze dakgoot is ergens tussen de 15 en 30 jaar. De levensduur van een bitumen dakgoot is wel afhankelijk van:

  • Soort bitumen (APP/SBS, merk)
  • Verwerking
  • Afwatering (veel water in de goot, minder lange levensduur)
  • Weersinvloeden (zon, water en ijs)

Dakgoot renovatie bij woning in Ulft
Lekkages

Wat te doen bij een lekkage ?

Lekkende dakgoot

Als een dakgoot lekt kunt u dat vaak zien aan de onderkant van de goot. Er hangen druppels aan de goot, de muur is nat en/of de verf begint op de bladeren. Soms kunt u dit ook niet zien, wanneer het lekkende water in de spouwmuur loopt of de goot hoog uit het zicht zit. Daarom is het advies om minimaal één keer per jaar de goten schoon te maken. Tijdens deze schoonmaak kunt u de goot controleren op lekkages. Wanneer u een schilder aan het werk heeft, kan die vaak ook zien hoe het houtwerk er aan toe is. Mocht de schilder rotte stukken rondom de goot tegenkomen, dan kunt u er vanuit gaan dat er wat mis is met de goot.

Preventief

In dit artikel kunt u lezen wat de gemiddelde levensduur is van de verschillende materialen en goten. Het is vaak verstandig om niet over deze levensduur heen te gaan. Wanneer de dakgoot het einde van zijn levensduur nadert, kunt u beter actie ondernemen om verdere schades zoals houtrot of lekkages binnen in huis te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. Heeft u een zinken dakgoot van rond de 30 jaar? Dan is verstandig om dat preventief te gaan renoveren. Helemaal als het om een zakgoot of een bakgoot gaat (die boven op de spouwmuur zit)

Lekkende dakgoot
Service

Wat kan Gootlek.nl voor u betekenen?

Gootlek.nl is al decennia lang de dakgoot renovatie specialist op het gebied van EPDM dakgootrenovatie. Heeft u een dakgoot van zink, koper, bitumen of gietijzer? Dan kunnen wij deze voorzien van EPDM. Uw dakgoot zal na onze renovatie weer een levensduur kennen van ca. 50 jaar.

De kosten voor het renoveren liggen t.o.v. andere materialen relatief laag. Door de lange levensduur van EPDM hoeft u minder vaak uw goot te renoveren.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op voor het maken van een afspraak, zodat een van onze specialisten bij u langs kunnen komen om te kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Hoogwaardige EPDM dakbedekking

Offerte aanvragen

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte voor uw dakwerkzaamheden.

Offerte aanvragen

© 2020 Gootlek.nl – strak, duurzaam, milieuvriendelijk en goedkoop.

Gootlek.nl